Jaarthema 2018-2019

Minder is meer

Wij geloven dat het anders kan. Met minder voedsel weggooien, minder energieverspilling en minder afval. En vooral, met veel meer bewustzijn, meer liefde en meer respect voor de natuur.

Ravotten in de modder, met takken spelen in het bos, op kamp gaan in eindeloze groene vlaktes. Scouts en gidsen houden van de natuur: van buiten zijn worden we warm vanbinnen. Wij genieten van het buitenleven en willen dat nog lang blijven doen. En daarom willen we dit jaar samen iets veranderen.

We zijn creatief en bewust genoeg om vandaag nog van start te gaan. Van een tak maken we kampaandenkens, van een houten paneel en véél kroonkurken het uithangbord van de eetdag, met die gekke groenten maken we heerlijke soep. En als we die samen uit één pot opeten hebben we toch minder water nodig om af te wassen? Alle beetjes helpen, samen staan we sterk. We zijn met 82.000 scouts en gidsen om voor de natuur een verschil te maken. Samen kunnen wij dit jaar 2,5 miljoen kg voeding en maar liefst 33 miljoen kilo afval minder verspillen.

Wat een begin!

Wist je dat:

… we per jaar per persoon zeker 30 kg voeding weggooien?

… België koploper is in de wereld qua lichtvervuiling?

… we jaarlijks maar liefst 400 kg afval per persoon produceren?

… er daar nog eens 3500 kg ‘verborgen’ afval per persoon per jaar bijkomt, voor de productie van al de spullen die we dagelijks gebruiken?

TEKST: Tine Smits, Over&Weer augustus 2018