geschiedenis

Scouts Kortemark kent een rijke geschiedenis. Hieronder een overzicht van hoe de scouts is geëvolueerd door de jaren heen.

24 december 1957

Herwig Declerq richt Scouts Kortemark op. Herwig begint met een Jongverkennertak en later komt daar een Welpentak bij.

District Houtland wordt opgericht met als districts commisaris Herwig Declerq

Tussen 1961 en 1968 wordt het eerste groepskamp van Scouts Kortemark georganiseerd.

1967

10 jarig bestaan van Scouts Kortemark. Dit wordt gevierd met een optreden van de toen nog niet zo bekende Willem Vermandere.

Uniform: Hemd en korte broek worden omgeruild voor een polo en een lange broek

1973

De scouts hebben een officieel lokaal. Het wolvenhol bevindt zich achter het OCMW in een gerestaureerde schuur.

De heimwee naar het traditioneel uniform is een feit. De polo en de lange broek worden opnieuw vervangen door het hemd en de korte broek.

Scouts Kortemark richt nu ook een Gidsentak op.

Wegens het succes van de Gidsentak wordt er ook een Jonggidsentak opgericht.

25 jarig bestaan van Scouts Kortemark

De Kaboutertak wordt opgericht.

1995

Oprichting Open Kamp Houtland. Open Kamp is een kamp voor kinderen en jongeren uit maatschappelijk kwetsbare gezinnen die niet bij Scouts en Gidsen vlaanderen zijn aangesloten. De bedoeling is dat zij een echt scoutskamp kunnen meemaken om zo kennis te maken met scouting.

Een Kapoenen tak wordt toegevoegd aan Scouts Kortemark

1996

FILE281296 wordt georganiseerd door de Jins. Dit evenement bleef verder bestaan buiten de scouts. De laaste editie was in 2011 aan het spaarbekken van Kortemark

Een donkere bladzijde in de geschiedenis van Scouts Kortemark. Een brand legt het lokaal van Scouts Kortemark in as. De brandweer ontdekte twee vuurhaarden waardoor men wist dat het om brandstichting ging. De dader is echter nooit gevonden. De stalling van het OCMW, die zich net naast het oude lokaal bevond, bleef en daar vonden de scouts onderdak.

De eerste website van Scouts Kortemark wordt gelanceerd.

Eerste editie van Lightning

2003

Scoutaboe wordt opgericht. Scoutaboe vierde onlangs het 10 jarig bestaan met een groot feest.

Lighting barst uit zijn voegen. Daardoor wordt er beslist om naar het ‘Nie Geweune Wè’-concept over te gaan. De leiding wou terug naar de bescheiden scoutsfuif van vroeger

VVKSM wordt Scouts en gidsen Vlaanderen

2006

Scouts Kortemark krijgt een nieuw lokaal van de gemeente samen met een nieuw materiaalkot.

Scouts wereldwijd viert het 100 jarig bestaan.

Scouts Kortemark zelf wordt ook dit jaar 50 jaar en dit wordt uitgebreid gevierd. Een boek (Droom me daar ‘ns) over het 50 jarig bestaan wordt uitgebracht samen met speciale t-shirts en truien. Het boek over het 50 jarig bestaan is tevens nog altijd te verkrijgen bij de uniformverantwoordelijke.

Lightning wordt opnieuw uit de kast gehaald, maar wordt opnieuw op een kleinere schaal georganiseerd. Inmiddels (lees: in 2013) is het uitgegroeid tot een vaste waarde in het fuifmilieu. Er is een groot aanbod qua muziek met 3 zalen waar er verschillende genres worden aangeboden.

De scouts heeft nu ook een facebook groep!

De volledige speelzone rond het jeuddorp wordt heringericht

55 jarig bestaan van Scouts Kortemark

2013

De herinrichting van de speelzone wordt verder afgewerkt met nieuwe materiaalkoten dicht bij het jeugddorp. Ook de ingang rondom de kapellestraat wordt afgewerkt

De facebook groep wordt ingewisseld voor een facebook pagina

De omgeving aan de Kapellestraat wordt afwewerkt, het rondpuntje krijgt een totempaal

2016

De eerste editie van ons nieuw fuifconcept ERROR was een succes. Dit na negen opeenvolgende edities van ons vorig concept LIGHTNING (totaal van 12 edities)

De website wordt volledig herbouwd

De scouts bestaat 60 jaar! Dit wordt gevierd met een feestweekend.