logo Scouts Kortemark

Scouts Kortemark: Wie zijn we? Wat doen we?

Je kent ons misschien wel… We trekken vaak door de straten van Kortemark, sjorren een constructie op ons grasplein en tijdens de vakantie overstelpen we het station op weg naar ons kampterrein.

Wij, dat zijn de Scouts van Kortemark. Onze officiële naam klinkt als volgt: Scouts Robrecht De Fries. We zijn verbonden aan Scouts en Gidsen Vlaanderen. Over heel Vlaanderen zijn we met bijna 75 000!

Vrienden maken, met vallen en opstaan. Dat doen we. We nemen onze touwtjes in handen. Bij scouting luisteren we naar anderen en komen we op voor onszelf. We maken samen keuzes en realiseren die als één groep.

Natuurlijk kunnen alle kinderen en jongeren, zonder uitzondering bij ons terecht. Bij Scouts Kortemark is gewoon iedereen welkom.

Jong, speels en creatief, bezig met vandaag. Zo zijn we. We mengen dit met sfeer en gewoonten die zich niet in woorden laten vatten. Je moet het spel van een kapoen meegespeeld hebben, het enthousiasme van een welp gevoeld hebben, of het tikken van de regen op een tentzeil gehoord hebben om te weten wat het is…

Takken

In de scouts werken we met takken. Anders gezegd zijn dit groepen kinderen en jongeren onderverdeeld in leeftijdscategorieën. Hieronder vind je een korte voorstelling van de verschillende takken.

kapoenen
(6 tot 8 jaar, 1e en 2e leerjaar)

Na een jaar van spelen, knutselen en plezier, trekken we bij de kapoenen voor de eerste keer op kamp voor vijf dagen. Het kapoenenleven staat voor pret, fantasie en expressie.

welpen en kabouters
(8 tot 11 jaar, 3e tot 5e leerjaar)

Hier leren we zélf dingen doen. Ons eigen lokaal inrichten, muziekinstrumenten maken, kampen bouwen en nog meer spannende dingen. In de sfeer van het Jungleboek of een kabouterverhaal beleven we al deze dingen met de hele groep.

jongverkenners en jonggidsen
(11 tot 14 jaar, 6e leerjaar tot 2e middelbaar)

We gaan een stapje verder. Letterlijk. Op tocht met de rugzak en vuurtjes stoken, zo leren we de kneepjes van het vak. We wagen ons ook aan een toneelstuk of een stevig partijtje sport. Een grote eettafel sjorren, op dagtocht gaan, woudlopen en dan het tentenkamp in volle zomer, dat is pas spel zonder einde!

givers
(14 tot 16 jaar, 3e en 4e middelbaar)

De kans om te experimenteren, mee te beslissen en te gekke dingen te ontdekken. We wagen ons aan grote projecten. We trekken de nacht in, schilderen cartoons op de muren van ons lokaal of zitten gewoon gezellig wat bij mekaar.

jins
(17 jaar, 5e middelbaar)

Jins steken de handen uit de mouwen, maar denken ook na over wie ze zijn en wat ze willen, binnen en buiten scouting. Wij zijn zwervers. We plannen zelf ons weekend en wie weet slaan we onze tenten op in het buitenland. Op de vooravond van het in leiding staan, ondervinden we wat ploeggeest, zelfstandigheid en inzet betekenen.

leiding
(18, vanaf 6e middelbaar)

Tijdens deze jaren ondervind je dat er bij scouting meer komt kijken dan op het eerste zicht lijkt. We organiseren activiteiten voor leden en zijn mee verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de hele scouts- en gidsengroep. Door vorming leren we onszelf kennen als begeleid(st)er van kinderen en jongeren.

Wanneer?

Onze activiteiten gaan door op zaterdagnamiddag. We starten om 14u en eindigen om 16u. Gemiddeld is er drie keer in een maand scouts. In de maand juni zijn er meestal geen activiteiten, omwille van examens. De kampen vinden plaats in de maand juli.

Bewegingskledij

In de scouts dragen we bewegingskledij, beter bekend als ‘uniform’. Bij ons is het dragen van een scoutshemd en das vanaf de kabouters/welpen verplicht. Het is heel degelijk materiaal dat tegen vele stootjes kan en járen meegaat. Een hemd kan je bestellen in de scouts, kopen in de Scoutsshop in Harelbeke of online (website: www.hopper.be/winkel).

De jongsten onder ons, de kapoentjes, dragen een rood Scouts Kortemark T-shirt met als logo “nie geweune wè”. Dit kan je kopen bij ons en kost 7,20 EUR. De das kun je kopen bij onze uniformverantwoordelijke en kost 10 EUR. Oude hemden kun je altijd afgeven aan iemand van de leiding (blaadje met gegevens in zak steken). We verkopen deze dan door.

Meer informatie, zie Onze groep -> Uniform.

Eens proberen? Geen probleem!

Geef ons een seintje en je zoon- of dochterlief kan gerust eens komen meespelen op een zaterdagnamiddag. Gewoon eens proberen. Daarna kan je nog altijd beslissen om al of niet in de scouts te komen. De kalenders zijn telkens op de tak-pagina te vinden.

Maar pas op, want de scoutsmicrobe heeft je sneller te pakken dan je denkt!

Inschrijven? Gewoon doen!

Het inschrijvingsgeld bedraagt 32,50 EUR. Als een lid aansluit na 1 maart spreken we van een halfjaarlijks lid waarvoor de bijdrage 16,50 EUR bedraagt. Dit bedrag gaat dus integraal naar Scouts en Gidsen Vlaanderen, zelf houden we daar niets van over. Hiervoor ben je het hele jaar verzekerd, wordt de pedagogische werking van Scouts en Gidsen Vlaanderen verzekerd, krijgen leden een ledenblaadje, zijn alle administratieve kosten gedekt, enz.

Voor leden met financiële beperkingen is er een vermindering van inschrijvingsgeld, kampgeld en andere kosten voorzien. Dit wordt geregeld via de vrijetijdspas van de gemeente Kortemark.
Bij elk ziekenfonds kan je ook een deel van het inschrijvingsgeld terugkrijgen. De ouders geven uit eigen initiatief het formulier met zegel op af aan de leiding. De leiding vult het daarvoor voorziene vak in, en plaatst er de stempel van de scouts op. Daarna moeten de ouders het formulier overhandigen aan hun ziekenfonds.